Kurumsal Sosyal Sorumluluk

TÜRKİYE TOPRAK VERİMLİLİĞİ HARİTASI PROJESİ

Gübretaş 2005 yılında tarımsal üretimde verimliliğin artırılmasında büyük rolü bulunan toprak analizinin önemini anlatmak için bir sosyal sorumluluk projesi başlatmıştır. Bu projeyle tarım alanlarının verimlilik haritasını da oluşturmayı amaçlayan Gübretaş projeyi tamamıyla Şirket imkânlarıyla gerçekleştirmektedir.

Gübretaş’ın on yılı aşkın süredir yürüttüğü Türkiye Toprak Verimliliği Haritası Projesi’nin temel amaçları şunlardır:

 

  1. Türkiye’nin coğrafi bölgelere göre makro ve mikro besin elementi düzeyindeki verimlilik haritasını çıkartarak, tarımsal üretimin geleceği için bir veri tabanı oluşturmak ve bu alanda yapılacak çalışmalara kaynak oluşturmak,
  2. Başta TKK ortakları olmak üzere tüm çiftçilerin bilinçli gübre kullanımını sağlamak ve numune alınan arazilerin gübre desenlerini belirlemek,
  3. Çiftçilerin arazilerinde toprak yapısı ile ilgili sorunlar varsa bunları tespit ederek, analiz sonuçlarına göre oluşturulan önerileri çiftçilere bildirerek sorunların çözümlerine ve verimlilik artışına katkı sağlamak,
  4. Elde edilen verilere göre bitkiye ve bölgeye özel gübre formülleri geliştirmek,
  5. Gübretaş’ın bu proje kapsamında yaptığı çalışmaların sonuçlarını, daha sonra T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ve üniversitelerin bu alanda yaptıkları çalışmalarla birleştirerek ülke tarımı ile ilgili büyük bir veri tabanı oluşumuna katkı sağlamak ve
  6. Bu proje ile birlikte en az 10 bin önder çiftçiyi; toprak analizi, gübre ve gübreleme teknikleri ve bilinçli tarımsal üretim konularında uygulamalı olarak eğitmek.

 

GÜBRETAŞ EĞİTİM BURSU

Tarım sektöründe nitelikli insan gücünü desteklemek amacıyla 2007 yılından beri lisans düzeyindeki öğrenciler için verilen Gübretaş Eğitim Bursu’nun kapsamı 2017 yılından itibaren genişletilmiştir. Artık ziraat fakültelerinde lisansüstü eğitim gören belli sayıda tezli yüksek lisans ve doktora öğrencisi de bu yıldan itibaren burstan yararlanmaya başlamıştır.

Bu kapsamda 2018-19 eğitim yılı itibariyle Türkiye genelindeki toplam 35 ziraat fakültesinde lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi gören ihtiyaç sahibi çiftçi çocuklarına eğitim dönemi boyunca burs desteği sağlanmaya devam edilmektedir.

Başlangıcından bu yana 350’den fazla ziraat fakültesi öğrencisinin yararlandığı bu projede, halihazırda yaklaşık 126 lisans ve lisansüstü ziraat fakültesi öğrencisine burs verilmektedir.

 

BİLİNÇLENDİRME FAALİYETLERİ

Gübretaş “bilinçli tarımsal üretimi yaygınlaştırarak topraklarımıza bereket katmak” misyonundan hareketle üreticilere yönelik eğitim faaliyetleri yürütmektedir. Tarımsal üreticilerin dünya pazarlarında rekabet edebileceği yüksek verimli ve üstün kaliteli ürünler yetiştirmesi, başta gübre olmak üzere girdi maliyetlerini optimize ederek karlılığını artırması gibi amaçları olan eğitim faaliyetleri yıl boyunca sürdürülmektedir. Eğitim toplantılarında üreticiler, dengeli gübrelemenin temel ilkeleri, bitki besleme teknikleri ve toprak analizi konularında bilgilendirilmektedir. Uzman ziraat mühendisleri arazi çalışmaları ve reçetelendirme faaliyetleriyle uygulamalı danışmanlık hizmeti de vermektedir. GÜBRETAŞ, tarımsal danışmanlık hizmetini Üretici Danışma Hattı, web ve mobil uygulamalar ile sosyal medya üzerinden de gerçekleştirmektedir.

 

ÜRETİCİ DANIŞMA HATTI

GÜBRETAŞ, tarımsal üreticilere canlı telefon bağlantısı ile danışmanlık hizmeti vermektedir. Türkiye genelinde üreticiler, (0850) 811 50 50 numaralı telefon hattını arayarak, Gübretaş uzman ziraat mühendislerine bitki besleme alanındaki sorularını iletip anlık cevap alabilmektedir. Üreticiler tarladan, bağdan, bahçeden danışma hattını arayarak anlık olarak tarımsal üretim sorunlarını çözme, bilgi paylaşma, ürün ve hizmetlerle ilgili bilgi alma imkânına sahiptir.

 

MOBİL DANIŞMA HİZMETİ

Tarımsal üretimde verimliliği artırmak amacıyla bitkilere özel gübreleme programları oluşturan Gübretaş, bu önemli birikimi geliştirmiş olduğu Etkili Gübreleme Programları (EGP) uygulaması aracılığıyla tarımsal üreticilerin kullanımına sunmaktadır. Ücretsiz olan bu mobil uygulama sayesinde üreticiler, Türkiye’de tarımı yapılan 41 çeşit tarımsal bitkinin besleme programlarını gübre kullanım zamanı, yöntemi ve dozuyla birlikte cep telefonlarından takip edebilmektedir. Bu uygulama ile birlikte Gübretaş’ın bitki besleme alanındaki 67 yıllık tecrübesi akıllı telefon ve tabletlere taşınmıştır. Çiftçiler, cep telefonlarındaki uygulamanın “Uzmana Sorun” bölümünden tarlada çalışırken bile yeni bilgi talebinde bulunabilme ve anlık olarak cevap alabilme imkânına sahip olmuştur.

 

MODEL TARIMSAL ÜRETİM

Bilinçli tarımsal üretimi yaygınlaştırmak için model tarlalar/bahçeler oluşturulmaktadır. Model arazilerde gübreleme programları toprak analizi sonuçlarına göre belirlenmektedir. Önder çiftçilerle birlikte yönetilen model alanlarda mininum gübre tüketimi ile en yüksek verime ulaşılması hedeflenmektedir. Böylece gereğinden fazla gübre tüketiminin önüne geçilerek kaynak israfını önlemeye ve en değerli doğal kaynaklardan birisi olan ülke topraklarını korumaya çalışılmaktadır.

Model tarlalar/bahçeler üretim döneminde uzman mühendisler tarafından sürekli kontrol edilmekte ve elde edilen sonuçlar düzenlenen tarla günleri ile bölgedeki çiftçilerle paylaşılmaktadır. Model arazilerde kullanılan bitki besleme programları; Gübretaş tarafından “Etkili Gübreleme Programları” adıyla dokümana dönüştürülerek çeşitli iletişim mecraları üzerinden tüm çiftçilere ulaştırılmaktadır.