Sosyal Sorumluluk

SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİYLE SEKTÖRE ÖNCÜLÜK EDİYORUZ

GÜBRETAŞ; iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırmaya yönelik düzenlediği çeşitli eğitim buluşmalarının yanı sıra paydaşı yönelik geliştirdiği bazı kurumsal sosyal sorumluluk projeleri ile bu topraklara değer katmaktadır.

Kuruluşundan bu yana sürdürdüğü sosyal sorumluluk algısıyla bu konuda da sektörde öncü olan GÜBRETAŞ, Türkiye için sosyal katma değerler üretmeye devam etmektedir. Toplumsal faydayı kurumsal bir gelenek haline getiren şirketimiz, bu topraklardan aldığı gücü çeşitli çalışmalarla bu ülke insanın faydasına sunmaktadır.

Nitekim GÜBRETAŞ, yaptığı bu çalışmalardan dolayı 2013 yılında Platin Elma Ödülleri’nde Sosyal Sorumluluk kategorisindeki ödüle layık görülmüştür.

 

SEKTÖR İÇİN ÖNEMLİ PROJE:TÜRKİYE TOPRAK VERİMLİLİĞİ HARİTASI PROJESİ

2005 yılında başlattığımız Türkiye Toprak Verimliliği Haritası Projesi, ülke topraklarının verimlilik değerleri haritasının oluşturulmasını amaçlamaktadır. Tarım sektörü için önemli bir veri kaynağı niteliğindeki bu projede 2020 yılına kadar 81 ilden 12 binden fazla tarımsal araziden toprak numunesi alınarak analiz edilmiştir. Proje kapsamında alınan toprak numuneleri uluslararası akreditasyona sahip laboratuvarlarımızda makro ve mikro besin elementleri analizi yapılarak çiftçilere o tarla için en uygun önerilerin reçetesi sunulmaktadır.

Toprak numunelerinin alınması, analizlerin yapılması ve yorumlanması ile haritalama çalışmaları uzman bir ekip tarafından yapılmaktadır.

50 bin çiftçiye toprak analizi eğitiminin de verildiği projede elde edilen veriler sayesinde Türkiye’de yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler için bitkiye ve bölgeye özel gübre geliştirilerek verime katkı sağlanmıştır.

 

TARIMIN GELECEĞİNE DESTEK: GÜBRETAŞ EĞİTİM BURSU

2007 yılında başlatılan projeyle, GÜBRETAŞ ailesi çiftçi olan ziraat fakültesi öğrencilerine 1. sınıftan itibaren öğrenim süresi boyunca karşılıksız eğitim bursu desteği vermektedir.

2017’den itibaren ziraat fakültelerindeki doktora ve yüksek lisans öğrencilerine de verilmeye başlanan burs kapsamında şimdiye kadar 350’den fazla öğrenciye destek sağlanmıştır.

Ayrıntılı bilgi için: https://www.gubretasegitimbursu.org/

 

EĞİTİME DESTEK İÇİN YAPTIRDIĞIMIZ OKUL BİNALARI

GÜBRETAŞ, kuruluşunun 60. yıl dönümü anısına sosyal sorumluluk çerçevesinde yıllardır tesislerinin bulunduğu Hatay ve Kocaeli illerine birer okul binası yaptırmıştı.

Hatay’ın İskenderun ilçesindeki 1920 öğrenci kapasiteli GÜBRETAŞ Ortaokulu, 2013 yılında törenle açılarak gösterdiği başarılarla kısa sürede bölgenin en dikkat çeken okullarından biri haline geldi.

Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde inşası tamamlanan 24 derslikli ve 720 öğrenci kapasiteli GÜBRETAŞ İlkokulu ise 2014 tamamlanarak eğitimin hizmetine sunuldu.

 

 

SEKTÖRLE İLGİLİ KURUMSAL YAYINCILIK: GÜBRETAŞ KİTAPLIĞI

Şirketin 60. yıl dönümünde GÜBRETAŞ KİTAPLIĞI adıyla başlatılan kurumsal yayıncılık çalışmasıyla tarım sektöründe bilinçlendirmeye katkı sağlamak için eğitici, akademik ve kaynak kitaplar yayınlanarak paydaşlarımıza ulaştırılmaktadır.

Ayrıca gelecek kuşaklarda tarım ve çevre bilincinin oluşması için çeşitli yayınlanan çocuk kitapları da Türkiye’nin farklı yerlerindeki okullarda öğrencilere hediye edilmektedir.

 

 

GÜBRETAŞ HATIRA ORMANLARI

Gelecek kuşaklara güzel bir dünya bırakmak için sürdürülebilir çevre duyarlılığını benimseyen GÜBRETAŞ, 2007 yılında Konya’da bir Hatıra Ormanı oluşturmuştu.

2014 yılında ise İstanbul’da Şile-Ömerli yolu üzerinde 10 bin fidan daha dikerek GÜBRETAŞ Hatıra Ormanı daha kurulmuştur.

 

 

TARIM İLE SANATI BULUŞTURAN BASIN FOTOĞRAF YARIŞMASI

GÜBRETAŞ’ın 2012 yılında başlattığı Bu Toprağın Renkleri başlıklı Basın Fotoğraf Yarışması da tarım sektöründe kültür-sanat çalışmalarına öncülük eden bir proje oldu. Jürisinde usta basın fotoğrafçılarının yer aldığı yarışma, hem ulusal hem de yerel basının tarıma ilgisini artırmayı ve bu alandaki görsel arşivin zenginleşmesine katkı sağlamayı amaçlamaktaydı. Proje kapsamında 2015 yılına kadar yarışma sonunda ödül kazanan ve seçilen karelerden oluşan bir fotoğraf sergisi, Türkiye’nin farklı şehirlerinde paydaşlarımızla ve fotoğraf severlerle buluştu.

 

 

BİLİNÇLİ TARIM İÇİN EĞİTİM BULUŞMALARI VE TARIMSAL DANIŞMANLIK FAALİYETLERİ

Bitki besleme alanında çiftçi eğitim toplantıları yaparak bilinçli tarımın yaygınlaşması için çalışan GÜBRETAŞ, ziraat mühendisleri için de eğitim toplantıları düzenleyerek ve tarımsal danışmanlık desteği vererek Türkiye’nin her noktasında tarımsal verimin artmasına ve yüksek kaliteli ürün hasat edilmesine katkılar sağlamaktadır.

Tarım sektöründe iyi tarım uygulamalarını ve bilinçli tarımsal üretimi yaygınlaştırmak amacıyla her yıl Türkiye’nin yüzlerce noktasında binlerce çiftçi ve ziraat mühendisinin katılımıyla eğitim toplantıları gerçekleştirmekteyiz. GÜBRETAŞ’ın uzman ziraat mühendisleri, bu toplantılarda özellikle dengeli ve düzenli gübreleme, bitki besleme teknikleri, toprak analizi ve bölgelere uygun tarımsal ürünlerin yetiştiriciliği gibi konularda çiftçilerimizi bilgilendirmektedir. GÜBRETAŞ’ın bilimsel yöntemlere göre hazırlanmış bitki besleme programlarının üretici için yüz yüze iletişimle uygulanmasına yönelik danışmanlık hizmetleri arasında ‘bitki besleme reçetesi oluşturma’ da önemli bir yer tutmaktadır. Bu amaçla ziraat mühendislerimiz arazi ziyaretleri yaparak, çiftçilerimize danışmanlık ve eğitim vermektedir.

Ayrıca GÜBRETAŞ, üreticilerin yüksek verimli ve üstün kaliteli ürün yetiştirmesi amacıyla bilimsel metotlara göre besleme yapılan model üretim alanları oluşturmaktır. Bu alanlarda GÜBRETAŞ’ın toprak analizleri sonuçlarından yararlanarak geliştirdiği bölgeye ve bitkiye uygun beslenme programı takip edilmektedir. Model üretim alanlarından elde edilen sonuçlar, tarla ve bahçe günleri düzenlenerek bölge üreticileriyle paylaşılmaktadır.

Bilinçli tarımsal üretimi yaygınlaştırmak için danışmanlık hizmetlerinde teknolojik kanallar da kullanılmaktadır. Çağrı merkezi aracılığıyla işleyen GÜBRETAŞ’ın Üretici Danışma Hattı ve Whatsapp Danışma Hattı ile üreticilere bitki besleme alanında danışmanlık hizmeti vermektedir. Uzman ziraat mühendislerimize ulaşan üreticiler, bitki besleme konusunda ihtiyaç duydukları desteği anlık olarak sağlayabilmektedir.

Tarımsal danışmanlık hizmetini akıllı cihazlara taşıyan EGP (Etkili Gübreleme Programları) mobil uygulaması, bitki besleme alanında Türkiye’de bir ilktir. Akıllı mobil cihazlara sahip her üretici dilediği yerden ve istediği anda 50’den fazla bitkinin besleme programına ulaşabilmektedir.