
DÜNYA: `Gübretaş, 2009`daki satış rekorunu aşmaya hazırlanıyor`
- 02/02/2010

Ekonomi basının önde gelen yayınlarından olan DÜNYA Gazetesinin 2 Şubat tarihli haberinde, GÜBRETAŞ Genel Müdürü Mehmet Koca’nın 2009 yılıyla ilgili değerlendirmeleri ve 2010 hedeflerini içeren görüşlerine yer verildi…
* * *
GÜBRETAŞ, 2009`DAKİ SATIŞ REKORUNU AŞMAYA HAZIRLANIYOR
> (Yayın adı: Dünya Gazetesi / Yayın tarihi: 2 Şubat 2010)
Geçen yıl 1 milyon 395 bin tonluk satış rakamına ulaşarak 58 yıllık tarihinde satış rekoru kıran Gübre Fabrikaları TAŞ (GÜBRETAŞ), 2010`da bu rekorunu aşarak çıtayı biraz daha yükseltmeye hazırlanıyor. GÜBRETAŞ Genel Müdürü Mehmet Koca, `2010`da satış rakamımızı 1.4 milyon tonun üzerine çıkartmayı hedefliyoruz` dedi. Koca, krizin atlatılmasının ardından hammadde fiyatlarının daha istikrarlı seyredeceğini ve geçen iki yılda yaşanan kuraklığın da bu yıl yağışların mevsim normallerine dönülmesiyle birlikte hem üretim hem de gelir tarafında daha iyi bir yıl yaşanacağını umduklarını söyledi. GÜBRETAŞ Genel Müdürü Mehmet Koca ile şirketin 2009 performansını, 2010 yılı beklentilerini ve sektörü konuştuk.
Koca, gübre sektörünün son yıllarda hareketli bir dönem geçirdiğini aktardı. GÜBRETAŞ olarak kriz döneminde bile hammadde kaynaklarına sahip olma vizyonu ile uluslararası satın alma fırsatlarına yakından baktıklarını aktaran Koca, 5 yıllık bir vade içinde Razi`den sonra ikinci bir dış yatırıma daha imza atmış olmayı hedeflediklerini söyledi.
YILSONUNDA ZARAR AÇIKLAYACAK AMA 2009`DA SATIŞ REKORU KIRDI
Gübre sektöründe uluslararası fiyat hareketlerinin çok hızlı gerçekleşmesi nedeniyle 9 aylık bilançoda da görünen zararın azalarak da olsa devam edeceğini anlatan Koca, `2000 dolar olan bir ürün 300 dolara düştü. 900 dolar olan ürün 150 dolara düştü. Hatta 300 dolarlık ürün sıfıra düştü. Gerçi sülfürik asit sıfır dolara düştüğünde biz de aldık ama stoklamanın da bir maliyeti var. Fiyat hareketlerinin getirdiği handikap bu zararı oluşturdu. Türkiye`deki gübre sektöründeki iki yıldır yaşanan gerilemenin bir nedeni de uluslararası fiyatların yanında, yaşanan kuraklık… Özellikle İç Anadolu`da Konya, Kayseri, Kütahya çok yoğun yaşadı kuraklığı. Fakat bu sene, yağışlar sayesinde mevsim normale döndü` şeklinde konuştu.
Önceki sene 100 milyon TL`nin üzerinde kâr ederken geçen sene zarar açıkladıklarına dikkat çeken Koca, Razi Petrokimya`nın getirdiği finansal yükü de hissettiklerini vurgulayarak şöyle devam etti:` Razi 2008`den sonra geçen yıl için de kar açıklayacak… Fakat 2008 yılında 1 milyon 125 bin ton olan Türkiye`deki satış rakamımızı 2009`da tarihi rekorla 1 milyon 395 bin tona yükseltmemize rağmen, fiyatlar düştüğü için bu satış artışı kâr için yeterli olmadı. 2010`da ise satış rakamımızın 1 milyon 400 bin tonu geçmesini öngörüyoruz. 2008 yılında ciromuz 800 milyon TL seviyesindeydi geçen yıl sonu 735 milyon TL civarında kaldı. Bunlar sadece Türkiye rakamlan; İran`ı da katınca ciro bu yıl 1,1 milyon TL`ye yaklaşıyor.
2008 cirosu ise 1,4 milyon TL`ydi` değerlendirmesinde bulundu.
Satışların artmasında fiyatta tutucu bir tavır sergilemelerinin büyük etkisi olduğunu da kaydeden Koca, `Bu sene karlı oluruz ama yatırımımızın mali yükü hala üzerimizde, bilanço üzerinde olacak` dedi. GÜBRETAŞ, ayrıca nisan ayında Razi`nin alımı için kullandığı kredinin bir taksidini daha ödeyecek. Bu yıl sektörde hammadde fiyatlarının daha stabil bir fiyat grafiği çizmesini beklediklerini vurgulayan Koca, fiyatların bulunduğu seviyeden en fazla yüzde 10 aşağı ya da yukarı oynamasını beklediklerini, aşırı dalgalanmaların olmayacağını düşündüklerini de sözlerine ekledi.
5 YILLIK VADEDE İKİNCİ BİR DIŞ YATIRIMI REALİZE ETMİŞ OLURUZ
Mehmet Koca, GÜBRETAŞ olarak sektörün üç ana hammaddesi azot, fosfat ve potasyum kaynaklarına erişim için haşlattıkları yurtdışı açılımının süreceğini belirterek `Tunus, Fas ve Suriye gibi fosfat kayası olan ülkelerde arayışımız sürecek. Razi`yi alarak başladığımız girişimi devam ettireceğiz. Geçtiğimiz yılın ortasında Tunus`taki ihalede ön yeterlilik alan 4 global firmanın arasına girmek bizim için mutluluk vericiydi` dedi.
5 yıllık vadede 1 milyar dolar değerinde bir yapı haline gelmeyi ve bu yapıyı uluslararası bağlantıları ile birlikte inşa etmeyi planladıklarını ifade eden Koca, iç piyasada da pazar paylarını artırma gayretlerinin de süreceğini anlattı.
Koca, `Bu sürede ikinci bir yurtdışı yatırımının da kararını almış ve uygulamaya koymuş oluruz. Tunus ya da Fas olur, o bilinmez ama felsefemiz `Hammadde kaynaklarına sahip olan ülkelerde yatırım yapmak.` Mutlaka `yurtdışından hammadde getireceğim, burada üreteceğim` diye bir şart yok. Bir Türk olarak bakış açımız, gidip yurtdışında yatırım yapabilmek olmalı` diye konuştu. Koca`nın verdiği bilgiye göre 2008`de yüzde 27 olan GÜBRETAS`ın pazar payının, kesin veriler henüz açıklanmamakla beraber 2009`daki satış rekoruyla bir-iki puan daha artması bekleniyor. Şirketin 6-7 yıl önce pazar payı yüzde 15 civarındaydı.
RAZİ`DE AMONYAKTA KAPASİTE KULLANIM ORANI YÜZDE 80
Razi`de üretimi piyasanın taleplerine göre ayarladıklarını aktaran Koca, `Her şeye karar veren pazar. Pazarın ihtiyacı kükürt ise kükürt satıyoruz. Üre fiyatı uygunsa üre satıyoruz, ucuzsa amonyak olarak satıyoruz. Bizim rakamlarımızda kapasite kullanım oranı, biz üretimimizi piyasa şartlarına uygun olarak zaman zaman değiştirdiğimiz için düşük görünüyor. Ama esas olan amonyak fabrikamızın yüzde 100`lerde çalışması ki bu yönde yapağımız her bir kapasite artırımı bizim faydamıza, lehimize. Nihayetinde Razi Petrokimya`da kükürt ve amonyak üretebildiğimiz sürece, bu konuda tüm dünyada rekabet gücüne sahibiz` değerlendirmesinde bulundu.
Koca, bu ülkeden Çin, Hindistan, Pakistan, Endonezya gibi Doğu Afrika ile Çin arasında kalan coğrafyaya ihracat yaptıklarını hatırlattı. Koca, `Türkiye`den ise Yarımca`daki 3 tesisimizden biri olan TSP (Triple Süper Fosfat) fabrikamızdaki üretimimizden bir bölümünü zaman zaman ihraç ediyoruz. Ocak ayında 10 bin ton TSP bağlantısı yaptık. İran`da da kendi limanımızda, FOB (Free on Board) teslimi satış yapıyoruz` bilgisini verdi.
HİSSELERİMİZ ARTIK YABANCI YATIRIMCILARIN PORTFÖYÜNDE
Uluslararası portföy yatırımcılarının gübre sektörüne ilgi gösterdiğini ve Razi`nin de etkisiyle GÜBRETAS`ın halka açık kısmında yabancı fonların da bulunduğunu aktaran Koca, `Razi`den sonra amonyak fiyatlarındaki hareketlilik bizim İMKB`deki performansımıza yansımaya başladı. Su anki fiyatlarımızın içinde İran`ın etkisi büyüktür. Mesela yabancı yatırımcılarla bir araya geldiğimizde hiç kâr-zarar rakamlarını sormuyorlar. Herkes daha çok satış rakamları, ciro ya da gelecek beklentilerini merak ediyor` dedi.
GÜBRE BAŞLIĞI ALTINDAKİ HER KONUYLA İLGİLENİYORUZ
İş konularına giren her türlü fırsatı değerlendirmek istediklerini de vurgulayan Koca, `Biz kimyevi gübre isindeyiz ama gübre baslığı altında her konu ile ilgilenmek istiyoruz. Organik gübre olabilir, biyolojik gübre olabilir ve bu konularda araştırmalarımız da var` diye konuştu. Hatta organik gübrede küçük de olsa üretimleri olduğunu söyleyen Koca, bu alandaki üretim çeşidini de artırmak istediklerini belirtti.
TARKİM`DE PAZAR PAYI HEDEFİMİZ YÜZDE %10
GÜBRETAS`ın yüzde 40`ına sahip olduğu Negmar Denizcilik`in gemi sayısını artırmayı planladıklarını kaydeden Koca, gemi fiyatlarının kriz nedeniyle çok düştüğüne dikkat çekti. Kimyagerler A.$. firmasına ait bitkisel koruma tesislerini alarak Tarım Kredi Kooperatifleri ile ortak oldukları ve zirai ilaç üretimi yaptıkları TARKİM`de ise pazar paylarını kısa vadede yüzde 10, uzun vadede ise yüzde 20`ye çıkartmak olduğunu anlatan Koca, `Zirai ilaç piyasasının büyüklüğü 500 milyon dolar kadar. Yüzde 10`luk pazar payı hedefine 2011`in sonuna kadar yaklaşılmış olur` diye konuştu.